Ожесточени боеве в южноосетинската столица
Ожесточени боеве в южноосетинската столица / снимки: БГНЕС

Руския бойни самолети бомбардираха грузинската военновъздушна база Вазиани на 25 км от столицата Тбилиси, заяви пред Ройтерс висш представител на грузинските сили за сигурност. "Никой не е пострадал, но няколко сгради са разрушени", посочил Каха Ламая. "Те ни обявиха война", добавил грузинският представител.

Повече от десет руски войници от силите за поддържане на мира са били убити при грузинската офанзива в главния град на Южна Осетия, Цхинвали. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс и АФП.

В центъра на южноосетинската столица Цхинвали се водят улични боеве, много квартали са в развалини, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Държавния комитет по информацията и печата на Южна Осетия.

"Грузинските танкове обстрелват града, нашите въоръжени сили продължават да оказват съпротива на грузинските войски. В столицата не е останала нито една цяла сграда, всичко е изгоряло, градът е в развалини, огън и пепел", заявили представители на комитета. Те добавили, че "мирните жители, старци, жени и деца, са се сблъскали с най-страшната трагедия и няма къде да се скрият от агресора". Точният брой загинали е невъзможно да се установи, посочили в комитета.

Около 70 процента от територията на южноосетинската столица Цхинвали вече е под контрола на Грузия, съобщи кметът на Тбилиси Гиги Угулава, като се позовава на свои източници, предаде ИТАР-ТАСС.

Грузия ще открие коридор за евакуирането на жени и деца от Цхинвали, заяви Угулава. Той уточни, че грузинските войски ще прекратят огъня от 15,00 до 18,00 часа, за да се позволи евакуирането на южноосетински цивилни към грузинския град Гори, на 25 км от Цхинвали, предаде Франс прес.

"От Русия и други места се събират много доброволци в Южна Осетия и е много тежко да се удържи мирът", заяви руският премиер Владимир Путин на среща с президента на САЩ Джордж Буш в Пекин, предаде ИТАР-ТАСС. Според прессекретаря на руския премиер, Дмитрий Песков, Путин бил удовлетворен от реакцията на Буш за обстановката в района. "Путин беше удовлетворен от отговора на Буш, че никой не желае война", заявил Песков. Руското министерство на отбраната опроверга съобщенията за свалени в Южна Осетия руски самолети, както бе съобщено по-рано.

В изявление, поместено на сайта на министерството се посочва, че Русия ще защити мирното население и своите мироопазващи сили, попаднали в ожесточените боеве между южноосетинските сепаратисти и грузинските войски, предаде Ройтерс. "Грузинското ръководство предприе мръсна авантюра. Отговорност за кръвта, пролята в Южна Осетия, ще понесат тези хора и техните съюзници. Ние няма да позволим да пострадат нашите миротворци и гражданите на Руската федерация", се посочва в изявлението.

Близо 90 процента от негрузинското население на Южна Осетия притежава руски паспорти, отбелязва агенцията. "Стотици хиляди грузинци трябва да се обединят за спасението на Грузия", посочва грузинският президент Михаил Саакашвили.

Най-малко 15 души, повечето цивилни, бяха убити при артилерийски и въздушен обстрел в Цхинвали, съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на южноосетински представители. /БТА/