/ ThinkStock/Getty Images
Близо 400 предмета от времето на викингите са били откраднати от норвежкия Университетски музей в Берген в периода от 11 до 13 август, съобщи неговият директорът.
 
"Ако откраднатите предмети не бъдат върнати, това ще е най-ужасното събитие в 200-годишната история на норвежките музеи", каза Хенрик фон Ахен. По думите му откраднатите предмети, които са предимно малки метални обекти, като бижута, "нямат парична стойност", а цената на метала в тях също не незначителна.
 
Селище на канадски остров разкрива тайни за викингите

"Въпреки значителната и неизмерима загуба е свързана с историческата културна стойност на тези предмети, която многократно превишава паричната стойност", допълни той. По думите му мерките за сигурност в сградата не са били достатъчни и е трябвало те да бъдат подсилени.
 
Викингите не са били изнасилвачи и мародери

Крадците на историческите артефакти са ги откраднали от седмия етаж на музея посредством скеле, издигнато за ремонт на фасадата му. Предметите са се намирали в тази част на музея, преди да бъдат пренесени на по-сигурно място на 14 август.
 
Викингите се подчинявали на свои модни тенденции

Норвежката полиция разследва случая със свои международни колеги.
 
Междувременно властите разпространяват снимки на предметите в интернет, за да може те да станат по-известни и по този начин по-трудно продаваеми, допълни Фон Ахен.
БГНЕС