Викингите се подчинявали на свои модни тенденции
Викингите се подчинявали на свои модни тенденции / netinfo

Викингите са били доста суетен народ и са се подчинявали на свои модни трендове, изтъкват специалисти от Националния музей в Копенхаген, цитирани от в. „Дейли мейл”.

Храбрите северни войни обичали да носят ярки дрехи, плисирани поли и изящни украшения, като фешън тенденциите се сменяли. Тази непозната страна на викингите ярко контрастира с наложилите се стереотипи за тях като за кръвожадни варвари. Племената от различни региони имали и различни вкусове - някои залагали на ярковиолетовото, други на червеното и синьото.

Жените носели семпли вълнени рокли с брошки под формата на мидиу, но от време на време се издокарвали и с плисирани поли. Мъжете залагали на заострени шапки и на качулки и не носели през цялото време войнствените си шлемове с рога.

Според датската археоложка Ула Манеринг към Националния музей в Копенхаген викингите са се подчинявали на трендове и тенденции, които днес спокойно бихме нарекли мода. Тя бавно се е променяла във времето. Те не са изхвърляли старите си дрехи, но в облеклото им са се появявали нови цветове, декорации и кройки.

Повечето запазените дрехи са от погребения на богати викинги, които били изпращани в отвъдното с кожи, коприни, със златни и сребърни накити. Жените от простолюдието носели ленена долна дреха, над която слагали дълга вълнена рокля до глезена.

Носели се и наметала, затварящи се на гърдите в комплект с шапки или шалове за глава. Бижутата на дамите също променяли дизайна си във времето.

Източник: БТА