Европейското първенство по футбол започва днес.

Турнирът ще бъде открит с мач между домакина Германия и Шотландия в 22 часа на стадиона в Мюнхен. Евро 2024 ще продължи до 14 юли, като в него участват 24 отбора, пише Дневник.

(Видеото е илюстративно: Предстои Евро 2024)

Горещи и секси футболни съпруги: Вижте шест от най-красивите жени до популярни играчи

Десет
стадиона в десет града приемат мачовете от европейското първенство по футбол. Участват 24 отбора, разпределени в шест групи по четири.

Група А: Германия, Шотландия, Унгария, Швейцария
Група B: Испания, Италия, Хърватия, Албания
Група C: Англия, Дания, Сърбия, Словения
Група D: Франция, Нидерландия, Полша, Австрия
Група E: Белгия, Украйна, Румъния, Словакия
Група F: Португалия, Чехия, Турция, Грузия

Французинът Клеман Тюрпен ще бъде главен съдия на първия мач от европейското първенство тази вечер между Германия и Шотландия на стадиона на Байерн Мюнхен.

Талисманът за Евро 2024 е мечето Алберт. Името на плюшеното мече беше избрано с анкета в сайта на УЕФА от сред ученици из цяла Европа, които участват в програмата "Футбол в училищата". 
Очаква се европейското първенство по футбол да донесе на домакина Германия допълнителни милиарди евро от международни футболни фенове.

Това ще съответства на около 0.1 на сто от икономическото производство през второто тримесечие на годината, според последната икономическа прогноза на мюнхенския институт за икономически изследвания "Ифо" (Ifo).

"Въпреки това, ефектът ще бъде само краткотраен, което означава, че износът на услуги свързан с туристите, които се връщат у дома след края на Европейското първенство, вероятно ще спадне отново през третото тримесечие и като цяло ще остане същият", заяви икономистът на "Ифо" Джером Волф.

"В началото на световното първенство през 2006 година в Германия посещенията и нощувките на чуждестранни гости се повишиха съответно с 25 на сто", добавя Волф. "Ако вземем това като основа за Европейското първенство през 2024 година, можем да очакваме 600 000 чуждестранни туристи повече и 1,5 милиона допълнителни нощувки по време на първенството. Това вероятно ще се отрази в по-високи цени за нощувки и продажби в индустрията на хотелиерството. Като цяло това допълнително ще стимулира растежа с 1,3 на сто на износа на услуги през текущото тримесечие в сравнение с първото тримесечие на годината."

"От макроикономическа гледна точка, този тип големи събития обикновено имат по-скоро незначително въздействие, с изключение на сектора на туризма. Въпреки че местните потребители също ще харчат за кратко повече в секторите за хотелиерство и търговия на дребно с храни по време на шампионата, те ще намалят разходите си в други сектори, така че частното потребление като цяло най-вероятно ще остане незасегнато, поне това показва опитът от световното първенство през 2006 година", заяви Тимо Волмершаузер, старши икономист, ръководител на отдел "Анализи и прогнози на бизнес цикъла" и заместник-директор на института за икономически изследвания "Ифо".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Марин Милков/БТА