Осъдиха Тарик Азис и Али Химика на 15 години затвор
Осъдиха Тарик Азис и Али Химика на 15 години затвор / снимкa: БГНЕС

Бившият иракски вицепремиер по времето на Саддам Хюсейн Тарик Азис и Али Хасан ал-Маджид, наричан Али Хамика, бяха осъдени на 15 години затвор за престъпления срещу човечеството и отговорността им за екзекуцията на 42-ма иракски търговци през 1992 г.

 

Азис и Маджид бяха съдени от Върховния наказателен съд заедно с още шестима представители на бившия режим. Освен това те могат да получат и смъртни присъди.

 

През 1992 г. 42-ма търговци от Багдад бяха екзекутирани след като се признали за виновни, че търговците са завишавали цените на стоки от първа необходимост в противоречие с държавната политика в момент, когато на Ирак бяха наложени санкции от ООН заради инвазията в Кувейт. Тарик Азис беше единственият християнин в антуража на Саддам Хюсейн. В продължение на 20 години той беше говорителят на Ирак. Азис беше министър на информацията, а след това и вицепремиер в периода 1979-2003 г. и ръководител на дипломацията в периода 1983-1991 г. На 2 март той беше оправдан по делото "петъчна молитва". Присъдата му е първа и трябва да бъде съден по още две дела.

 

Али Хасан ал-Маджид в продължение на 35 години беше страховитият помощник на братовчед си Саддам Хюсейн, който трябваше да смаже и най-малкото желание за бунт в Ирак и това му донесе три смъртни присъди. Той си спечели прякора "Али Химика" за това че през 1988 г. наредил да бъде бомбардирано с химическо оръжие кюрдското селище Халабджа, при което загинаха хиляди хора, включително жени и деца.