/ Снимка: Дарик, архив
Мъж бе осъден на 15 години затвор в Словакия за ролята си в убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Това съобщи съдебен говорител, цитиран от БТА.

Убийството на Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова в дома им край Братислава през февруари миналата година доведе до масови протести срещу корупцията в централноевропейската страна, които разтърсиха правителството. Очаква се случаят да изиграе роля и на предстоящите през февруари парламентарни избори.

Убиецът на словашкия журналист Ян Куциак е бивш военен

Осъденият, 42-годишният Золтан Андрушко, бе един от петимата обвиняеми по случая. Само той обаче направи самопризнания и сключи сделка с прокуратурата в замяна на свидетелските си показания. Процесът срещу другите четирима, включително бизнесменът Мариан Кочнер, който е станал обект на статии на Куциак по случаи на корупция, започна на 19 декември и ще продължи догодина. Те може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни.

Андрушко се беше споразумял за 10-годишна присъда с прокуратурата, но днес съдът отхвърли споразумението и постанови по-дълга присъда, която обвиняемият прие.

Четирима с обвинения за убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му

"Съдът смята силно намалената присъда за оправдана и логична, но съдът, със своето решение, трябва да се стреми към справедливост не само за обвиняемия, но и за всички страни по случая, за обществото и за правосъдието", заяви съдия Памела Залеска, цитирана от в. "Денник Н".
БТА