Освободиха висши руски генерали след спорове за реформата в армията
Освободиха висши руски генерали след спорове за реформата в армията / Министърът на отбраната в Русия Анатолий Серюдков

Двама от най-висшите руски генерали бяха освободени от длъжност, което според руски анализатор е част от чистка на командири, които са против плана за реформа на огромната руска армия, съобщи БТА. На министъра на отбраната Анатолий Сердюков беше наредено да извърши реформа на въоръжените сили, за да отговарят на амбициите на Русия да бъде основен играч на световната сцена. Той обаче е срещнал остра съпротива сред някои руски военачалници.

Двамата военни, които са заместник-председатели на Генералния щаб на руската армия, са освободени, тъй като са достигнали пенсионна възраст от 60 години, заявил говорител на министерството, цитиран от руската агенция Интерфакс. Миналият месец бившият началник на двамата генерали Юрий Балуевски беше освободен по същите причини.

Мнозина анализатори поставят под въпрос способността на Сердюков, който е бивш данъчен служител и шеф на фирма за мебели, да създаде ефективни въоръжени сили, отбелязва агенцията. Въпреки увеличения бюджет, през 2007 г. руската армия се е сдобила само с три нови самолета, един голям военен кораб и 31 танка, съобщи миналата седмица вестник "Ведомости". Според анализатори парите потъват в раздутия и неефективен военен административен апарат.