ОССЕ: Изборите в Косово ще помогнат за развитието на демокрацията
ОССЕ: Изборите в Косово ще помогнат за развитието на демокрацията / снимки: БГНЕС

Председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос направи оценката, че изборите в Косово дават легитимност на косовските институции и ще помогнат за развитието на демокрацията, предадоха информационните агенции.

От ключово значение е сега избраните политически ръководители да дадат положителен пример и да работят конструктивно заедно, за да служат на народа на Косово, се казва в съобщение на Моратинос. ОССЕ участва в организацията на изборите, които бяха под надзора на наблюдатели от Съвета на Европа.

Демократическата партия на Косово на бившия лидер на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи спечели изборите с 34% от гласовете, следвана от сега управляващия Демократичен съюз на Косово, създаден от покойния президент Ибрахим Ругова.

Председателят на комисията по външните работи в руската Дума Константин Косачов заяви, че победата на Демократическата партия на Косово (ДПК) на състоялите се в събота избори в сръбската област допълнително ще стимулира искането на албанците за независимост, предаде ТАНЮГ.

Според Косачов, който говори пред държавния телевизионен канал "Русия", преговорите между Белград и Прищина за статута на Косово ще станат още по-сложни.

Това е първата реакция на руски официален представител на изборите в Косово, спечелени от ДПК на бившия лидер на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи. Телевизионният канал "Русия" започна централната си информационна емисия с голям блок вести за изборите в Косово.

Сърбия не позволява на нейна територия да се появи нова държава и не приема ситуация, в която се нарушават елементи на международното право, заяви президентът на Сърбия Борис Тадич пред руския държавен телевизионен канал "Русия". Сръбският президент добави, че състоялите се избори в Косово са били преди всичко "разясняване на отношенията между албанските политици".

Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи, който спечели изборите с 34% от гласовете, е радетел за независимостта на Косово и в изборната нощ заяви, че е започнала "нова ера за гражданите на Косово".

Европейският съюз ще се опита да намери днес единна линия, за да се справи с едностранна декларация за независимост на Косово от страна на косовските албанци, след победата на Тачи, предаде агенция Ройтерс.

Тачи, който е фаворит за поста премиер на борещата се за независимост сръбска област, заяви, че парламентът ще обяви независимост веднага след 10 декември, когато изтича срокът за преговорите за статута, водени с посредничеството на международната тройка на Контактната група.

Докато САЩ и повечето страни от ЕС подкрепят независимост на Косово, няколко европейски страни не са склонни да одобрят подобен ход без официално решение на Съвета за сигурност на ООН. Няколко съседни страни на Балканите плюс Германия и Испания се колебаят да подкрепят едностранна декларация за независимост, отбелязва агенцията.

Според дипломати обаче и Мадрид, и Берлин може да променят позицията си, ако стане ясно, че са били положени всички усилия за постигане на компромис между Сърбия и албанското мнозинство в Косово.

Европейският посредник в тройката преговарящи, германският дипломат Волфганг Ишингер ще се срещне със сръбски и с албански лидери в Брюксел утре. Малко участници в разговорите обаче се надяват на пробив. Масовият бойкот на изборите от страна на косовските сърби, които протестираха по този начин срещу широката подкрепа на албанските политици за независимостта на Косово, само подчерта разделението.

Две седмици преди крайния срок на преговорите на 10 декември, на 26 ноември ще се състои нов опит на посредниците за постигане на компромис. Сърбия предлага широка автономия на Косово, но косовските албанци искат само независимост.

Резултатите от изборите в Косово през погледа на европейски издания

Бившият бунтовнически косовски лидер Хашим Тачи ще бъде новият премиер на Косово, но ще трябва да търси коалиционна сделка с най-големите си противници, прогнозира британският вестник "Таймс", коментирайки резултатите от парламентарните избори в Косово, на които партията на Тачи не успя да спечели категорично мнозинство.

Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" отбелязва, че Хашим Тачи е поел ангажимента да постигне международно признаване на статута на независимо Косово посредством сътрудничество със Запада, а не чрез прибързани и необмислени действия, които биха задълбочили косовските икономически проблеми. Рекордно ниската избирателна активност сред жадните за независимост косовски албанци показва ширещото се сред тях разочарование от обещанията на политическите партии в тази сръбска провинция, в която безработицата надхвърля 50%, допълва британският ежедневник.

Започна обратното броене към независимо Косово, отбелязва френският вестник "Либерасион". Блянът за независимост е толкова общ за всички албанци, че той дори не беше предмет на предизборните дебати между 26-те партии, участвали в изборната надпревара. Сега лидерът на спечелилата партия мечтае да стане първият премиер на независимо Косово, но тази задача е трудна поради липсата на мнозинство, коментира изданието. То също се спира върху ниската избирателна активност на фона на голямата безработица в провинцията и на статистиките, че един на всеки двама жители на Косово живее под прага на бедността, което благоприятства процъфтяването на всякакъв незаконен трафик. /БТА/