Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг / Guliver/Getty Images
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената, предаде Асошиейтед прес.
 
Зукърбърг ще се яви на рядко съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април.

Фейсбук изтри акаунти и страници, свързани с "фабрика за тролове"
 
Отделно той ще се яви и на заседание на комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на 11 април.
 
Американските конгресмени поискаха да разговарят лично с шефа на Facebook след разкритията, че свързаната с Тръмп фирма за политически консултации "Кеймбридж Аналитика" се е сдобила неправомерно с личните данни на десетки милиони потребители на Facebook без тяхно разрешение с намерението да повлияе на хода на президентските избори от 2016 г.

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си
 
Facebook вече привлече внимание върху себе си, след като руснаци използваха тази и други социални мрежи за намеса в същите избори.
 
Техническият директор на Facebook Майк Шрьопфер призна в блога си, че засегнатите от "Кеймбридж Аналитика" потребители на Facebook са 87 милиона, а не 50 милиона, както се говореше досега, предаде Франс прес.

И Playboy се маха от Facebook
 
Повечето от засегнатите потребители се намират в САЩ.
 
През 2014 г. "Кеймбридж Аналитика" е пуснала психологическа анкета във Facebook , на която отговорили 270 000 души и чрез нея получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели.
 
Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.
БТА