Плейбой
Плейбой / Guliver/Getty Images
Playboy („Плейбой”) обяви, че се оттегля от Facebook („Фейсбук”). В съобщение до медиите от най-популярното мъжко списание заявяват, че и без друго от години се затрудняват да ползват социалната мрежа заради строгите й политики относно съдържанието на голи снимки, а последните разкрития за течове на лични данни през Facebook само са затвърдили решението им да се оттеглят.

Скандал разтресе Facebook: Задава ли се бойкот на социалната мрежа?

По този начин Playboy също се включи в движението #DeleteFacebook (#ИзтрийФейсбук”), което набра сила в последната седмица след разкритията, че компанията Cambridge Analytica („Кеймбридж Аналитика”) е придобила данните на 50 милиона души чрез Facebook и ги е ползвала, за да повлияе на изборните резултати в САЩ и при референдума за „Брекзит”. Преди няколко дни предприемачът Илън Мъск също изтри страниците на компаниите си Tesla ("Тесла") и SpaceX ("Спейс Екс"), след като беше  предизвикан от потребител в „Туитър”.

Марк Зукърбърг: Facebook направи грешки и трябва да ги поправи

Над 25 милиона почитатели на Playboy вече няма да могат да достигат до списанието чрез страниците му във Facebook. Издателите обявиха в съобщение до медиите, че деактивират всички акаунти, поддържани лично от Playboy Enterprises. Мотивите им са, че от години се затрудняват да изразяват ценностите на списанието във Facebook заради строгата политика към голите снимки. Това ги принуждавало да „променят гласа на Playboy, така че да отговаря на критериите на Facebook, а това пречело на аудиторията да стигне до автентичното съдържание. Разкритията за „Кеймбридж Аналитика” пък били последната капка:

„Последните твърдения, че Facebook не съхранява достатъчно сигурно личните данни на потребителите само затвърдиха решението ни да прекратим активността си на платформата за момента. Повече от 25 милиона наши фенове достигат до Playboy чрез нашите страници във Facebook и не бихме искали бъдем съучастници в излагането им на подобни практики. Playboy винаги се е застъпвал за личната свобода и за прославата на секса. Днес предприемаме още една стъпка в тази борба”, казват от списанието.

Разследващи влязоха в офисите на "Кембридж Аналитика"

След скандала с „Кеймбридж Аналтика” в последната седмица набра сила движението #DeleteFacebook. Пръв за изтриване на профила във Facebook призова съоснователят на чат апликацията „WhatsApp” Брайън Актън, която преди време бе продадена именно на Facebook в сделка, оценявана на 19 милиарда. Безспорният лидер в кампанията обаче е предприемачът Илън Мъск: след като потребител в Twitter ("Туитър") го призова да изтрие Facebook страницата на „SpaceX”, Мъск просто отговори: „Даже не знаех, че има такава. Ще я изтрия.”. Отдолу се включи друг потребител с линк към страницата и на "Тесла" и въпрос: „Това също ще изчезне, нали?”, на което Мъск отговаря: „Определено. И без това изглежда куцо”. Само след няколко часа и двете страници изчезнаха. А по-късно Мъск поясни в Туитър:

„Това не е политическо изявление, нито съм го направил, защото някой ме е предизвикал. Просто не харесвам Facebook. Изнервя ме. Съжалявам. Никога не сме рекламирали във Facebook. Никоя от компаниите ми не плаща за реклами, нито на известни личности за фалшиво одобрение. Продуктите живеят или умират на база на собствените си достойнства”, каза той.
Изтриването може и да е резултат и от черната обща история между SpaceX и Facebook. През 2016 ракетата на Мъск Falcon 9 се взриви на площадката и унищожи товара на борда си - израелски комуникационен сателит, който Фейсбук планираше да използва за интернет покритие в Северна Африка.

В движението DeleteFacebook се включиха и някои музиканти, като британците от Massive Attack, както и актьорът Уил Феръл.

Марк Зукърбърг се извини на британците чрез вестниците

Други потребители пък заявяват, че не биха изтрили акаунта си, защото Facebook улеснява неимоверно достъпа до много други сайтове и услуги. Американецът Джош Джосън пред USA Today: „Живеем в дигитална епоха, в която всичко, което направиш, кажеш или потърсиш, се проследява, записва и складира някъде. Ако хората наистина са започнали да трият Фейсбук акаунтите си покрай скорошните разкрития, тогава по-добре да стигнат до края и да изтрият всичките си социални акаунти и да се върнат на телефоните с жица.”

До момента създателят на Facebook Марк Зукърбърг отрича движението да е довело до драстичен отлив на потребители.