/ Guliver/Getty Images
Социалната мрежа Фейсбук изтри стотици руски акаунти и страници, свързани с така наречената "фабрика за тролове", обвинена от американски прокурори в разпространяване на фалшиви новини и дезинформация в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Facebook пита свои потребители смятат ли го за полезен за света

Социалната мрежа уточни, че много от изтритите акаунти и страници, както и постове и статии са били свързани с базираната в Русия Федерална новинарска агенция (ФНА). Екипът по сигурността на Фейсбук заключил, че ФНА е "технологично и структурно свързана" с базираната в Санкт Петербург Агенция за изследване на интернет.

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Пред Ройтерс изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг каза, че Агенцията за изследване на интернет "няколко пъти е действала така, че да измами и манипулира хората по света и ние не ги искаме повече във Фейсбук".

Зукърбърг
БГНЕС

Изтритите акаунти и страници във Фейсбук са основно на руски език. Преди това Фейсбук само закриваше фалшиви акаунти или акаунти, в които се разпространяват фалшиви новини.

САЩ повдигнаха обвинения срещу 13 руснаци за намеса в изборите

През февруари Агенцията за изследване на интернет заедно с две други фирми и 13 руснаци бяха обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в президентските избори в САЩ. Според обвиненията Агенцията за изследване на интернет, наричана "фабрика за тролове", е ръководела "престъпен и шпионски заговор" за намеса в предизборната кампания в подкрепа на републиканския кандидат Доналд Тръмп и за очерняне на кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Разследване: Не е имало тайни договорки между екипа на Тръмп и Русия

Фейсбук, най-голямата социална мрежа в света, е под натиск да подобри начина, по който използва личните данни на потребители, след като стана ясно, че данните на 50 милиона потребители са се озовали в ръцете на британската консултанска фирма "Кембридж Аналитика". По случая се прави проверка и в САЩ, и във Великобритания, припомня Ройтерс.

ф
ThinkStock/Getty Images

БТА