/ ThinkStock/Getty Images
Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Русия определи като абсурдни обвиненията на САЩ срещу 13 руснаци

Тръмп отново каза, че неговата предизборна кампания не е направила нищо нередно
 
Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.

САЩ публикува „списък Путин“ със 114 политици и 96 олигарси от Русия

Според обвинителните актове извършителите са желаели "да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."
 
Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес. От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

Путин с усмивка: Обиден съм, че не фигурирам в „кремълския списък“ на САЩ
 
След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.
 
Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб.
 
От Белия дом не последва незабавен коментар по повод новите обвинения.

Русия: Хората в „кремълския списък“ са посочени като врагове на САЩ
 
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза само, че президентът е уведомен за обвиненията. Тръмп никога не е приемал безрезервно разузнавателните данни за руска хакерска намеса и е окачествявал разследването на Мълър като "лов на вещици", припомнят западните агенции.
 
Сред обвиняемите са 12 служители от базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания", допълни ТАСС. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков.

Руски агенти създали във Facebook 129 събития за изборите в САЩ
 
ТАСС цитира и съобщение на американското министерство на правосъдието, че Вашингтон ще поиска обвиняемите руски граждани да бъдат екстрадирани в САЩ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред Ройтерс, че не е запознат с обвиненията към руски граждани за намеса в американските избори.
БТА