Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин се пошегува, че е обиден, че не фигурира в т. нар. "кремълски списък" на САЩ и го окачестви го като "неприятелски акт", но подчерта, че засега Москва ще се въздържи от ответни мерки, предаде Франс прес.

Връщайки се към сериозния тон, президентът призна, че не е видял списъка, а бил информиран от колеги още сутринта, посочва ТАСС.

Русия: Хората в „кремълския списък“ са посочени като врагове на САЩ

"Очаквахме този списък и няма да крия, бяхме готови да предприемем съответните стъпки, при това сериозни, които биха свели отношенията ни съвсем до нулата. Засега обаче ще се въздържим от тези стъпки", заяви Путин на среща с представители на щаба си за президентските избори през март.

"Това, разбира се, е неприятелски акт, той усложнява руско-американските отношения и вреди на международните отношения като цяло", подчерта той.

САЩ Русия
Thinkstockphotos

"Те трябва да решат за себе си какво искат. Ние знаем какво искаме - да градим дългосрочни, стабилни отношения, основаващи се на международното право", каза президентът. Путин предупреди, че независимо от проявеното търпение по много въпроси, Русия няма да отстъпва до безкрай и призова повече да не се отделя повече време на "кремълския списък", понеже, както каза, "кучето лае, а керванът си върви".

САЩ публикува „списък Путин“ със 114 политици и 96 олигарси от Русия

Руският премиер Дмитрий Медведев също шеговито коментира пред ТАСС списъка на САЩ, като в отговор на въпрос на агенцията отбеляза, че ако някой министър го няма в списъка, това е повод той да се оттегли. Медведев заяви това след разговорите си в Москва с белгийския премиер Шарл Мишел. Руският премиер каза, че значението на "кремълския списък" е нулево.
БТА