/ БТА
Журналистката от Първи канал на руската държавна телевизия Жана Агалакова обяви, че напуска в знак на протест срещу войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Марина Овсянникова: Не се чувствам като герой, дано саможертвата ми не е била напразна

"Когато говорих с шефовете си, им казах, че повече не мога да върша тази работа", каза на пресконференция в Париж Агалакова - бивша водеща на новините по Първи канал, която досега беше кореспондент на медията във френската столица. Тя каза, че руската телевизия се използва за разпространяване на кремълска пропаганда и че властите в страната от години потискат независимите медии.

Последният репортаж на Агалакова за Първи канал излезе на 17 февруари 2022 година. Тя подава молбата си за напускане на 3 март, а официално е била освободена на 17 март 2022 година.

Пред повече от седмица телевизията напусна и продуцентката на новините Марина Овсянникова. Тя направи демонстрация на несъгласие с политиката на властите, като издигна антивоенен надпис зад водещата в студиото, която четеше новините по Първи канал. Надписът на английски и руски език гласеше: "НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат".

Информационно затъмнение: Русия блокира Фейсбук и Туитър, закон ограничава медиите

Овсянникова призова руснаците да не се поддават на държавната пропаганда - послание, което предизвика похвала от страна на украинския президент Володимир Зеленски, но беше бързо порицано от Москва. Тя бе задържана, след което съдът й наложи парична глоба, въпреки очакванията за по-сурово наказание.