/ getty images
Русия блокира достъпа до Фейсбук в страната, съобщи РИА Новости. Мярката е в отговор на ограничаването на разпространението на руските медии. Държавният интернет регулатор "Роскомнадзор" пише, че от октомври 2020 г. са отбелязани 26 случая на "дискриминация руски медии" от страна на социалната мрежа. "В последните дни на социалната мрежа достъпът е ограничен до профили: телевизионен канал "Звезда", информационната агенция "РИА Новости", Sputnik, Russia Today, информационни ресурси на "Лента.ру" и "Вестник.ру",  се казва в съобщението.

BBC спира работата си на територията на Русия

В петък вечерта Владимир Путин подписа Закон за наказателно преследване на авторите на "фалшификати" за армията. Публикуването на новини, които руските власти смятат за "фалшиви", може да бъде наказано общо с до 15 години затвор. Той бе гласуван по-рано от държавната Дума.

До 3 г. затвор могат да получат авторите и разпространителите на невярна информация за действията на руските въоръжени сили. Ако фалшивата новина се разпространява като част от "организирана група" или е придружена с фалшифициране на доказателства, максималната присъда се увеличава на 10 години затвор.

Ако разпространението на невярна информация е причинило тежки последици, извършителите ще получат до 15 години затвор, гласи новият закон в Русия.

Малко по-рано независимият руския вестник "Новая газета" обяви, че спира да пише за войната в Украйна заради цензурата в Русия. Това се случи след като долната камара на руския парламент одобри закон, който предвижда присъди до 15 години затвор за журналисти, разпространяващи "фалшива" информация във връзка с Украйна.

"Военната цензура в Русия бързо премина в нова фаза: от заплаха за блокиране и закриване на издания (което се прилага почти изцяло) тя премина към заплаха за наказателно преследване срещу журналисти и граждани, които разпространяват информация за военните действия, различна от прессъобщенията на министерството на отбраната", се казва в обръщението на вестника към читателите.

Главният редактор Дмитрий Муратов е един от носителите на Нобеловата награда за мир за миналата година, припомня Ройтерс. По-рано тази седмица в Русия бяха закрити радио "Ехото на Москва" и тв канал "Дожд", припомни  Ройтерс.

Путин: Не е вярно, че продължават въздушните удари над украински градове

Генералният директор на BBC обяви, че в отговор на цензуриращия закон, медийната корпорация временно спира работата на всички свои журналисти в Русия. "Безопасността на нашите служители е от първостепенно значение и ние не сме готови да ги изложим на риск от наказателно преследване само заради това, че си вършат работата. Бих искал да отдам дължимото на всички тях за тяхната смелост, решителност и професионализъм", каза Тим Дейви.

На този фон сайтът на руските информационни агенции ТАСС и РИА Новости са подложени на силна хакерска атака.