Руската журналистка Марина Овсянникова, която нахлу в студио на държавната телевизия по време на ефир, за да осъди войната в Украйна, заяви пред Ройтерс, че е притеснена за сигурността си и се надява протестът ѝ да отвори очите на руснаците за пропагандата

В първото си интервю след необичайния си антивоенен протест по време на пряк ефир на Първи канал Овсянникова заяви, че не възнамерява да бяга от Русия и изрази надежда, че няма да ѝ бъдат повдигнати обвинения по Наказателния кодекс.

Жена с плакат „Не на войната“ влезе по време на новините на руския „Първи канал“ (ВИДЕО)

"Вярвам в това, което направих, но сега си давам сметка за мащаба на проблемите, с които ще трябва да се справя, и, разбира се, съм изключително загрижена за сигурността си", заяви Овсянникова, която е редактор в Първи канал. "Изобщо не се чувствам като герой. Знаете ли, наистина ми се иска да мисля, че тази саможертва не е била напразна и хората ще си отворят очите".

Вчера тя беше глобена с 30 000 рубли (280 долара), само часове след като Кремъл заклейми протестната ѝ акция като "хулиганство". Тя бе глобена за организиране на неразрешени действия заради видеозаписа, заснет преди протестната ѝ акция, в който тя призова за протести срещу войната, а не заради протеста ѝ в ефир, предаде Асошиейтед прес. За появата й в ефир все още тече разследване, уточни ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи.

ЕС поздравява смелостта на журналистката Марина Овсянникова

Разследването е образувано по силата на новия закон срещу разпространяването на "умишлено невярна информация" за участието на руските въоръжени сили в конфликта в Украйна, което се наказва с до 15 години затвор.

Овсянникова заяви пред Ройтерс, че е искала не само да протестира срещу войната, но и да изпрати директно послание към руснаците: "Не бъдете такива зомбита; не слушайте тази пропаганда; научете се как да анализирате информацията; научете се как да си намирате и други източници на информация - а не само руската държавна телевизия."
БТА