"Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения". Това заяви говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в коментар на снощната поява на редактора на руската държавна телевизия Първи канал Марина Овсяникова в кадър по време на новинарска емисия с призив срещу войната в Украйна.

Говорителят определи действията на Овсяникова като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия. Говорителят отбеляза, че Овсяникова е задържана и изчезнала, без връзка със своите адвокати.

След протеста в руски ефир: Адвокатът на Овсянникова не може да се свърже с нея

Руският държавнен апарат продължава с репресиите на местната опозиция, като я лишава от основни права и свободи, включително на мнение и изразяване. Знаем, че милиони руснаци не подкрепят "войната на Путин", не искат (руският президент Владимир) Путин да разруши бъдещето им и бъднините на тяхната страна, добави говорителят.

Той отбеляза, че досега над 14 000 руски граждани са задържани в над 140 руски града само защото отхвърлят "тази неморална и незаконна" война. Имаме данни, че голям брой руснаци напускат своята родина и това подкрепя оценките ни, че Путин руши бъдещето на своята страна в опит да върне времето назад, допълни говорителят. 
БТА