Журналистката Марина Овсянникова, която снощи издигна протестен плакат в ефира на руската държавна телевизия "Първи канал", се изправя пред съда  в Останкино в Москва, съобщи CNN. Това е потвърдил адвокатът на журналистката пред медията.  

Овсяникова е обвинена в "организиране на неразрешено публично събитие", съобщи BBC. Подобно деяние се наказва с административна санкция, която може да стигне глоба до 30 000 рубли (£200), общественополезен труд или до 10 дни лишаване от свобода. 

Това предполага, че журналистката не е обвинена по новия закон на Москва за "разпространение на невярна информация за руските въоръжени сили". 

По-рано през деня се появи информация, че адвокатите на Овсяникова не могат да се свържат с нея.

След протеста в руски ефир: Адвокатът на Овсянникова не може да се свърже с нея  

В социалните мрежи обаче вече циркулира снимка, на която се вижда Овсянникова с адвоката ѝ Антон Гашински и се твърди, че двамата са заедно в районния съд.  Припомняме, че предната вечер журналистката прекъсна основната новинарска програма на държавния руски "Първи канал", като се появи зад водещия в студиото с плакат с лозунги, осъждащи войната. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи протеста като „хулиганство“. „Що се отнася до тази дама, това е хулиганство“, каза Песков пред репортери по време на конферентна връзка във вторник, като добави, че властите вече се занимават с този случай. Хулиганството е криминално престъпление в Русия. 

Украинският президент Володимир Зеленски пък благодари на Овсянникова във видеообръщение във Фейсбук профила си. 

Европейският съюз също поздрави Овяснникова за постъпката ѝ. 

Френският президент Еманюел Макрон предложи защита на Марина Овсянникова. Той допълни, че ще повдигне въпроса директно към руския президент Владимир Путин по време на следващия им разговор.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер също предложи подкрепата си към журналистката. "Моето уважение към Марина Овсянникова. Тя има смелост и е борец срещу пропагандата и войната на Путин. Благодаря ви", написа той в туитър.  Необичайният протест на руската журналистка се проведе на 19-ия ден от началото на войната, която започна, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. 

"Първи канал" на руската държавна телевизия заяви, че предприема вътрешна проверка във връзка с инцидента.

"Спрете войната! Не на войната!", казваше редакторката в държавната телевизия, докато водещата продължаваше да чете новините. Протестиращата остана в кадър и се чуваше в продължение на няколко секунди, преди "Първи канал" да превключи на друг репортаж.

Във видео, разпространено в YouTube, Овсянникова определя случващото се в Украйна като престъпление. „Русия е страна агресор и отговорността за това лежи на съвестта само на един човек - и този човек е Владимир Путин”, коментира тя и допълва: „За съжаление, през последните години работих в „Първи канал”, занимавайки се с кремълска пропаганда. Сега много се срамувам от това, че позволявах да се говорят лъжи от телевизионния екран. Срам от това, че позволявах да зомбираме руските граждани”, казва Овсянникова.
CNN, BBC