Жена прекъсна основната новинарска програма на държавния руски "Първи канал", като се появи зад водещия в студиото с плакат с лозунги, осъждащи войната, съобщи Ройтерс.

Надписът на английски и руски език гласеше: "НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук."



Необичайният протест се проведе на 19-ия ден от началото на войната, която започна, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Кремъл от своя страна говори за "специална военна операция".

"Първи канал" на руската държавна телевизия заяви, че предприема вътрешна проверка във връзка с инцидента, съобщи ТАСС.

"Спрете войната! Не на войната!", казваше жената, докато водещият продължаваше да чете новините. Протестиращата остана в кадър и се чуваше в продължение на няколко секунди, преди "Първи канал" да превключи на друг репортаж, за да я свали от ефир.

Според информации в местни медии става въпрос за Марина Овсянникова, която е работила като редактор в медията. В момента тя е задържана, информира ТАСС. 

Във видео, разпространено в YouTube, Овсянникова определя случващото се в Украйна като престъпление. „Русия е страна агресор и отговорността за това лежи на съвестта само на един човек - и този човек е Владимир Путин”, коментира тя и допълва: „За съжаление, през последните години работих в „Първи канал”, занимавайки се с кремълска пропаганда. Сега много се срамувам от това, че позволявах да се говорят лъжи от телевизионния екран. Срам от това, че позволявах да зомбираме руските граждани”, казва Овсянникова.

„Ние замълчахме през 2014 г., когато всичко това едва започваше. Ние не излязохме на митинги, когато Кремъл отрови Навални, ние просто безмълвно наблюдавахме този античовешки режим”, заявява тя.

Овсянникова уточнява, че сега целият свят е обърнал гръб на Русия и допълва: „Още десет поколения наши потомци няма да измият срама на тази братоубийствена война”, обяснява журналистката.

Тя отправя апел към руснаците да излизат на митинги, да не се страхуват и да „преустановят това безумие”.

По информация на ТАСС жената е родена в Одеса. Във видеото в YouTube самата тя заявява, че нейният баща е украинец, а майка ѝ рускиня.   



"Леле, това момиче е готино", написа в Туитър Кира Ярмиш, говорителката на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Тя публикува видеоклип с инцидента, който бързо събра близо 180 000 гледания.

Държавната телевизия е основният източник на новини за много милиони руснаци и следва плътно линията на Кремъл, отбелязва Ройтерс.
БТА, nova.bg, Ройтерс, ТАСС