Журналистката Марина Овсянникова, която снощи издигна протестен плакат в ефира на руската държавна телевизия "Първи канал", публикува първи коментар на случилото се, съобщи БНТ.

В Туитър тя написа: "Не знам какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор, според Наказателния кодекс. Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви. #СпретеВойната“.

В друг неин пост се казва: "Не съжалявам за постъпката си. Каквито и да са последствията, ще ги понеса с достойнство."

Малко, след като като публикува позицията си в социалната мрежа, акаунтът ѝ изчезна. Профилът на Марина Овсяникова в Туитър вече не се отваря и при опит да бъдат прочетени статусите ѝ

скрийншот
Twitter

Активен е профилът на журналистката във Фейсбук. Последната публикация в него е от 13 март, когато Овсяникова е украсила профилната си снимка с рамка, изобразяваща символа на мира – бял гълъб с маслинова клонка.

Припомняме, че предната вечер журналистката прекъсна основната новинарска програма на държавния руски "Първи канал", като се появи зад водещия в студиото с плакат с лозунги, осъждащи войната. 

Надписът на английски и руски език гласеше: "НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук." 

Необичайният протест се проведе на 19-ия ден от началото на войната, която започна, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. 

"Първи канал" на руската държавна телевизия заяви, че предприема вътрешна проверка във връзка с инцидента.

"Спрете войната! Не на войната!", казваше жената, докато водещата продължаваше да чете новините. Протестиращата остана в кадър и се чуваше в продължение на няколко секунди, преди "Първи канал" да превключи на друг репортаж.

Във видео, разпространено в YouTube, Овсянникова определя случващото се в Украйна като престъпление. „Русия е страна агресор и отговорността за това лежи на съвестта само на един човек - и този човек е Владимир Путин”, коментира тя и допълва: „За съжаление, през последните години работих в „Първи канал”, занимавайки се с кремълска пропаганда. Сега много се срамувам от това, че позволявах да се говорят лъжи от телевизионния екран. Срам от това, че позволявах да зомбираме руските граждани”, казва Овсянникова.