/ БГНЕС
Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова бе изправена пред съда, след като в понеделник протестира на живо в ефир срещу войната в Украйна, предадоха Ройтерс и ДПА. Съдът в московския район Останкино определи глоба от 30 хиляди рубли (около 247 евро) за организиране на неразрешена публична проява, каза говорителка на съда.Според руски медии другите варианти за присъда на Овсянникова са били 10 дни задържане под стража или до 50 дни обществено полезен труд.

Протест в защита на Марина Овсяникова пред руското посолство в София

Първоначално поддръжници на младата жена се опасяваха, че тя ще бъде подведена под отговорност за клевета срещу руската армия съгласно приет неотдавна нов закон, което би довело до присъда до 15 години затвор.

"Искам да благодаря на всички за подкрепата в този сложен ден от живота ми. 14 часа продължи разпита ми. Бях задържана, без да имам право да се обадя на близките си и без достъп до юридическа помощ. Бях в много сложно положение”, заяви телевизионната продуцентка на излизане от съдебната зала.

Видният журналист Алексей Венедиктов публикува в "Телеграм" снимка на Овсянникова заедно с адвоката й Антон Гашински в съдебната зала.
ТАСС посочи, че според материалите по делото за административно нарушения журналистката е била санкционирана не за своята акция в телевизионното студио, а за отправения преди това видеопризив към участия в неразрешени протестни акции.

След протеста в руски ефир: Марина Овсянникова се явява пред съда (ОБЗОР)

По време на новинарска емисия на Първи канал в понеделник Марина Овсянникова се появи зад водещата на новините, като издигна антивоенен плакат и скандира против руската инвазия в Украйна.
БТА