Протест в защита на журналистката Марина Овсяникова, който издигна плакат в студиото на предаването „Время“ по руската държавна телевизия Първи канал, се проведе пред посолството на Руската федерация у нас, предаде БГНЕС.

Няколко десетки души се събраха, за да изразят своята подкрепа за Овсяникова. Сред тях бяха журналистите Горан Благоев, Найо Тицин и др. Тук бе и Александър Стоцки, руснак от Москва, който живее в София.

След протеста в руски ефир: Марина Овсянникова се явява пред съда (ОБЗОР)

„Русия води пълномащабна война срещу Украйна, а не операция. Това заяви в студиото на Първи пропагандистки канал тази смела жена“, каза Стоцки, който добави, че е на протеста, за да подкрепи украинския народ и Украйна като цяло.
 

Марина Овсяникова протест
БГНЕС

„В XXI век това, което се случва в Украйна е позор“, заяви активистът, подчертавайки, че действията на Путиновата върхушка са напълно неприемливи.

Според него „мълчанието не е избор“. „Хората, които се намират в руското посолство, както и властта в Кремъл много добре знаят какво се случва. Прекрасно разбират. Не може да се подкрепя руската агресия, това е немислимо“, добави Стоцки, който благодари на хилядите, които са излезли на протести в Берлин, Прага и др.

Марина Овсяникова работи като редактор в Първи канал. В момента тя се намира в полицейското управление на квартал Останкино.

Жената е родена в Одеса през 1978 г. По-рано беше съобщено, че телевизията започна вътрешна проверка за инцидента, при който Овсяникова влезе в кадър по време на живото излъчване на новините на телевизията. Тя държеше плакат, на който пишеше "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат".

ЕС поздравява смелостта на журналистката Марина Овсянникова

Преди явяването в ефир Овсяникова записала видео, в което нарича събитията в Украйна "престъпление".

"Срам ме е, че си позволих да лъжа от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих руснаците да бъдат превърнати в зомбита", обясни Овсяникова.