Андрей Бабиш
Андрей Бабиш / БТА
Чешкото правителство оцеля след опит да бъде свалено с вот на недоверие, предаде Ройтерс. 

Резултатът от гласуването е очакван. Кабинетът заклейми вота на недоверие като пиар ход на опозицията във връзка с президентските избори в страната.
След повече от 25 часа обсъждане в последните два дни Камарата на депутатите отхвърли късно снощи предложението със 102 гласа "против" при 81 "за". Управляващата десноцентристка петпартийна коалиция има 108 места от общо 200 в долната камара на парламента и не показа никакви признаци на пропукване.

Основната опозиционна сила, движението "Действие на недоволните граждани" (АНО), свика вота на недоверие само дни след като неговият лидер, бившият премиер Андрей Бабиш, и генералът от запаса Петър Павел спечелиха първите две места на първия тур на президентските избори. Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж, който ще бъде произведен на 27 и 28 януари.

Петър Павел печели първия тур на президентските избори в Чехия

Бабиш казва, че ако бъде избран за президент, ще оказва натиск върху десноцентристкия кабинет и да предоставя повече помощ на уязвимите групи, пострадали от поскъпването на живота.

АНО поиска вот на недоверие на правителството заради неговия отказ да обсъди в парламента въпроси като недостига на някои лекарства, финансирането на социалните помощи и плановете за промяна на данък добавена стойност.
 
Габриела Иванова/БТА