/ БГНЕС, архив
Нова порция напрежение и размяна на ракети между Северна и Южна Корея. 

Северна Корея изстреля най-малко 10 разнородни ракети. От тях една е паднала за първи път в южнокорейските териториални води - на 57 километра от град Сокчхо. Още една ракета е летяла по направление към южнокорейския остров Улиндо, но е паднала на 167 километра от него. Заради нея на острова е била обявена въздушна тревога. Трета ракета е паднала извън пределите на изключителната икономическа зона на Япония.

За три от ракетите бе съобщено, че са балистични.

Новите ракетни изпитания идват в момент, в който Пхенян поиска от САЩ и Южна Корея да спрат с големите военни учения и ги определи като провокация, която може да предизвика по-мощни последващи ответни мерки. Северна Корея изстреля рекорден брой ракети от началото на годината.

Междувременно южнокорейската армия изстреля три ракети в отговор на новите ракетни изпитания на Северна Корея, предадоха световните агенции.

Реакцията на Сеул показва, че Южна Корея ще отвърне твърдо на всякаква провокация, посочва южнокорейската армия.

А президентът на Южна Корея Йон Сук-йол определи изстрелването на севернокорейски ракети като териториална инвазия, предвид това че една от ракетите е преминала през линията между двете страни за първи път, откакто е разделен Корейският полуостров.
БТА