/ БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че "вятър на лудост бушува на земята" и като пример посочи ескалиращите конфликти, от Либия през Йемен до Сирия и на други места по света, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк Гутериш каза: "Всички ситуации са различни, но се налага чувство за нарастваща нестабилност и взривоопасни напрежения, които правят нещата доста по-непредвидими и неконтролируеми, с висок риск за погрешна преценка".

ООН: Светът е изправен пред заплахата на „четиримата конници на Апокалипсиса”

Гутериш освен това изрази недоволството си от това, че законово обвързващи резолюции на Съвета за сигурност на ООН се нарушават "още преди мастилото върху тях да е изсъхнало".

Като пример Гутериш посочи по-специално Либия, където той нарече офанзивите на враждуващите страни "скандал", настъпил малко след като световните сили и други ключови държави приеха пътна карта за мир на конференция в Берлин на 19 януари, призоваваща за спазване на оръжейното ембарго на ООН, за край на чуждата намеса и за стъпки към прекратяване на огъня.

Генералният секретар също така изрази огромно безпокойство от атаките в сирийската провинция Идлиб. Той каза, че ООН е особено обезпокоена от това, че в ескалацията сега са въвлечени и сирийската и турската армии, които се обстрелват едни други. Той призова за прекратяване на военните действия, преди ескалацията да прерасне в ситуация, която ще е изцяло извън контрол.

Шефът на ООН отново призова за незабавно спиране на огъня в Либия

За Йемен Гутериш каза, че е много насърчен от това, че неотдавна бунтовниците хуси са спрели да атакуват Саудитска Арабия, подкрепяща международно признатото йеменско правителство. Но Гутериш припомни, че през последните дни има нова ескалация. Той каза, че ООН прави всичко по силите си, за да промени тази ситуация и да се създадат условия за възстановяването на истинския политически диалог.

Генералният секретар заяви, че глобалните проблеми се подхранват едни други. Това води до икономически застой и до засилване на бедността, предупреди той. Гутериш каза, че докато перспективите за бъдещето изглеждат черни, а през това време популистките и националистическите идеи стават по-привлекателни. Според него когато въоръжените конфликти продължават, то обществата достигат опасна повратна точка. А докато управлението става все по-слабо, то терористите стават все по-силни, възползвайки се от създалия се вакуум.

Гутериш се зарече, че през годината ще настоява за прекъсване на този цикъл на страдание и конфликт и за насърчаване на възхода на дипломацията за постигане на мир.
БТА