ООН продължи мандата на миротворците си в Ливан с година
ООН продължи мандата на миротворците си в Ливан с година / снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН реши единодушно да продължи мандата на временните си сили в Ливан (ЮНИФИЛ) с още една година поради нестабилната ситуация в страната, предаде ДПА.

Силите на ООН, които се грижат за опазване на  мира в Южен Ливан от десетилетия, получиха нови подкрепления след 2006 г., за да наблюдават прекратяването на огъня в конфликта между Израел и Хизбула. В момента ЮНИФИЛ наброяват 11 492 военнослужещи по суша и 794 моряци, които патрулират покрай бреговете на Ливан.

Съветът за сигурност на ООН призова в резолюция страните в конфликта да спазват прекратяването на огъня от 2006 г., да предотвратяват нови нарушения и да си сътрудничат с ЮНИФИЛ. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че присъствието на ЮНИФИЛ в Южен Ливан е жизненоважно след престрелката между ливански и израелски войници по границата на 3 август, при която загинаха двама ливански войници, израелски офицер и ливански журналист, пише БТА.

Според заместник постоянния представител на Израел в ООН Хаим Ваксман, цитиран от АП, по време на сблъсъка израелските части са се намирали на своя територия, а ливанският патрул първи е открил огън по тях, предизвиквайки престрелката. Ваксман се позовава на доклад на ЮНИФИЛ за инцидента.