/ Gulliver/Getty Images
Европа трябва да помогне за справяне с кризисна ситуация в Гърция, където около 5000 деца мигранти живеят в опасност от експлоатация и насилие, заяви шефът на ООН по бежанските въпроси. "Има спешна ситуация с деца в тази страна. Това трябва да се реши", каза шефът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди пред репортери след 2-дневно посещение.

Стотици мигранти пристигат на гръцките острови от Турция всеки ден, прибавяйки се към около 39 000 вече настанени в островни лагери и други 22 000 в континенталната територия на страната. Миналата седмица гръцкото правителство заяви, че не е успяло да убеди други държави от ЕС да помогнат за приемане на около 3000 от децата, пише БГНЕС.

Мигрантите от българския микробус, обърнал се в Северна Македония, са пакистанци

"Ако Европа не чувства, че трябва да споделя отговорността за децата, които нямат дом, семейства и бъдеще, аз се притеснявам за Европа", каза Гранди.

Правозащитни групи критикуваха новото консервативно правителство на Гърция заради действията му.

Правителството ускори процедурите за убежище и миналата седмица разкри планове за изграждане на по-големи затворени лагери на островите, което води до опасения, че хиляди ще бъдат затворени преди депортирането.

"Разясних на правителството, че политиката на ВКБООН е против задържането на търсещи убежище. Търсенето на убежище не е престъпление", заяви Гранди, който се срещна с премиера Кириакос Мицотакис и министрите, ангажирани с въпроса.

Задържаха трима турци за трафик на мигранти

Гранди заяви, че намира условията за живот в лагерите, които посети на остров Лесбос, за „изключително тревожни“ с „генерализирано напрежение, което често води до насилие, особено срещу непълнолетни“.

"Тази страна трябва да обърне страницата в начина на работа ", каза той.
БГНЕС