ООН: Природните бедствия са заплаха за Световните икономики
ООН: Природните бедствия са заплаха за Световните икономики / Reuters, архив

Природните бедствия могат да отнемат от световното богатство най-малко 1,5 трилиона долара заради засилените икономически рискове, свързани с природни бедствия, застрашаващи растежа на много страни, предупреждава ООН в доклад, цитиран от Франс прес.

Според документа, публикуван по случай Третата конференция на ООН за намаляване на рисковете от природни бедствия в Женева, стойността на световния брутен вътрешен продукт (БВП), загубена заради бедствия като тропическите циклони, се е утроила през последните години и е достигнала 1,580 трилиона долара спрямо 525,7 милиарда.

Потенциалните загуби на богатите страни, причинени от наводнения, са нараснали със 160 процента за 30 години, едновременно с увеличаването на населението в лесно наводняеми райони (+114 процента).

Рисковете от циклони са скочили с 262 на сто от 1980 година за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), е посочено в доклада.

"Рискът от загуба на богатства, свързан с природни бедствия, днес расте по-бързо от темпа, с който се създават богатствата", предупреждава координаторът на доклада Андрю Маскри.

"Загубите от природни стихии често са толкова големи, колкото щетите, понасяни от дадена страна при силна инфлация или въоръжен конфликт", подчертава той.

Най-изложените на риск страни са тези с малки и средни приходи заради бързото развитие на инфраструктури (пътища, училища, болници), много от които не са достатъчно здрави, а също така и заради по-слабото им управление, уточнява Маскри.

Икономическата цена, която дълго време е била пренебрегвана, прави още по-жизненоважна необходимостта светът да е по-добре подготвен за трагични събития като природните бедствия - а те се очаква да се увеличават заради климатичните промени, посочват експертите от ООН.

Те припомнят, че средният годишен брой на природните бедствия, предизвикани от циклони през последните 40 години, се е утроил и засяга все по-голям брой страни. Освен това според тях рисковете от суша и нейното отражение върху земеделието продължават силно да се подценяват.

Превенцията и инвестициите в по-адаптирани структури все още са недостатъчни, подчертава ООН.