ООН потвърди, че в Украйна няма хуманитарна криза
ООН потвърди, че в Украйна няма хуманитарна криза / БГНЕС

Украйна заяви, че не е изправена пред хуманитарна криза, както твърди Русия, и шефката на хуманитарните операции на ООН Валъри Еймъс потвърди украинското становище, съобщи Асошиейтед прес.

Запитана дали в Украйна има хуманитарна криза, Еймъс отговори: "Доколкото знам, не."

Русия изненада тази седмица дипломатите в световната организация, като внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция, настояваща за осигуряване на хуманитарни коридори в размирните райони в Източна Украйна. Някои от дипломатите останаха смаяни от искането на Москва на фона на възраженията й срещу създаване на хуманитарни коридори в Сирия, нейна близка съюзничка, където те са безспорно необходими. САЩ осъдиха резолюцията като "лицемерна", припомня АП.

Някои дипломати обаче настояха ООН да проучи руските твърдения.

Постоянният представител на Украйна в ООН Юрий Сергеев заяви вчера, че предложената от Русия резолюция е абсолютно ненужна. Сергеев каза пред журналисти, че и други организации, между които Червеният кръст, отричат да има хуманитарна криза в страната му. "Украинските сили за сигурност не устройват обсади на цивилни", допълни той.

Говорител на генералния секретар на ООН съобщи, че световната организация не е получавала искане нито от Москва, нито от Киев за предоставяне на международна помощ в Източна Украйна.

Източник: БТА