Олмерт и Абас ще обсъдят плановете на Израел за строителство в Ерусалим
Олмерт и Абас ще обсъдят плановете на Израел за строителство в Ерусалим / netinfo

Израелският премиер Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас ще се срещнат в Ерусалим.

Срещата на върха ще е първата след конференцията за мир в Близкия изток в Анаполис, на която израелците и палестинците се договориха да започнат преговори за мир и да стигнат до мирно споразумение до края на 2008 година.

Срещата обаче е на фона на нарастващото напрежение между Израел и палестинската автономия заради израелските планове да бъдат построени стотици нови домове в район близо до Ерусалим, известен като Хар Хома, на който палестинците казват Абу Гхнейм.

Палестинците смятат, че тези израелски строителни планове ще помогнат на Израел да издигне стена от еврейски селища около арабската част на Ерусалим, ще го откъснат от Витлеем и от Западния бряг и ще попречат по този начин на плановете Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата палестинска държава.

В навечерието на срещата на върха американският държавен секретар Кондолиза Райс разговаря по телефона с палестинския президент Махмуд Абас и го увери, че САЩ продължават да подкрепят близкоизточния мирен процес. Райс потвърди, че американският президент Буш ще посети Израел и Западния бряг по време на близкоизточната си обиколка, която ще започваща на 8 януари.