Около 2000 еколози блокираха в Източна Германия ТЕЦ, за да протестират срещу енергиите на основата на изкопаеми горива, предаде АФП. Преди ден активистите блокираха и въгледобивна мина на холдинга Ватенфал като част от същата протестна кампания.

Активистите дойдоха пеша, с велосипеди и с автобуси, за да блокират входа на ТЕЦ Шварце Пумпе. После те успяха да блокират и две железопътни линии, водещи към централата.

Действията на еколозите се вписват в международна кампания, наречена Нека се освободим, която започна в началото на май в няколко страни - САЩ, Канада, Бразилия, Австрия и Нигерия. Участниците в кампанията настояват за драстичното намаляване на енергиите на основата на фосилни горива. Кампанията е подета от неправителствени организации като Гринпийс и приключва този уикенд в Германия.

Около 2000 еколози блокираха в Германия ТЕЦ в знак на протест (ВИДЕО)
netinfo

Германия, която ще затвори атомните си централи до 2022 г., зависи на 42% от въгледобивната промишленост за производството на електроенергия. Цялата минала година в страната се води дебат за закриването на централите, работещи с въглища, защото замърсяват околната среда. Накрая се взе решението за закриване само на десетина такива централи в средносрочен план.

Източник: БТА