/ iStock/Getty Images
Около 15 000 души се събраха в Стоунхендж, за да наблюдават традиционно изгрева в деня на лятното слънцестоене. 

“Инглиш херитидж“ - организацията, която стопанисва древния исторически паметник, отваря обекта всяка година, за да могат посетителите да се насладят на слънцестоенето точно сред монолитите на Стоунхендж, който е близо до Солсбъри в графство Уилтшир. Това стана и сега, въпреки че активисти от Just Stop Oil напръскаха някои от камъните с оранжева прахова боя в сряда, предава БНР.

От “Инглиш херитидж“ казаха, че са премахнала боята със специален въздушен вентилатор и за късмет не е валяло, защото при контакт с дъжда могат да се очакват поражения. Лятното слънцестоене е един от редките случаи, когато хората могат да се доближат до древния паметник. Хора идват от цял ​​свят, за да видят лятното слънцестоене на 5000-годишно място.

Стоунхендж
ThinkStock/Getty Images

Стоунхендж беше отворен в четвъртък вечерта и имаше тълпа за залеза, като мнозина останаха през цялата нощ, за да гледат изгрева днес сутринта. Появата на слънцето бе посрещната с барабани и аплодисменти. Лятното слънцестоене бе отбелязано и на други места в Западна Англия, където има древни каменни кръгове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР