Граничният контролен пункт "Рафа", единственият път към ивицата Газа, който не се контролира от Израел, ще бъде отворен в петък, за да позволи преминаването на хуманитарна помощ към палестинската територия, обсадена от израелската армия от 13 дни, предаде Франс прес.

Информацията е на новинарския канал "Кахера нюз", близък до египетското разузнаване. Позовавайки се на свои източници, той съобщи, че "Рафа" ще бъде отворен, без да уточни каква помощ ще премине.

Изчезнали в Газа: Три деца с българско гражданство са в неизвестност след загубата на близките си

Президентът на САЩ Джо Байдън вече заяви, че е договорил с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси да "се позволи преминаването на до 20 камиона". Световната здравна организация смята този брой за напълно недостатъчен, отбелязва АФП.

Няколко минути преди каналът да съобщи тази информация, генералният директор на СЗO Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че не е сигурно, че хуманитарната помощ ще може да влиза от утре в ивицата Газа. "Нека тези, от които зависи, да направят това (да отворят граничния пункт), за да избегнем трагедията, която ни очаква", призова Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Израелският посланик у нас: Или подкрепяте Израел, или подкрепяте тероризма

"Камионите ни са натоварени и готови да тръгнат. Работим с египетското и палестинското подразделение на Червения полумесец, за да доставим материалите си в Газа веднага след отварянето на пропускателния пункт "Рафах", надяваме се утре", заяви още Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Агенцията на ООН разполага с пет камиона, пълни с провизии, които се намират в Египет, близо до Газа, заяви Тереза Закария от отдела на СЗО за спешна помощ. Очаква се още 40 тона доставки да пристигнат там до следващата седмица, каза Гебрейесус.
Асен Георгиев/БТА