Обвиниха белгиец в отклоняване на пари за Чернобил
Обвиниха белгиец в отклоняване на пари за Чернобил / netinfo

Обвинения в корупция бяха повдигнати срещу белгиеца, заподозрян от властите в родината си в отклоняване на част от помощите за справяне с последиците от ядрената катастрофа в Чернобил, предаде Франс прес.

Ден, след като случаят бе разкрит от белгийската преса, прокуратурата съобщи, че 39-годишният мъж бил задържан през май тази година в Брюксел и от тогава се намира в предварителния арест. Във вторник бе изнесена информация, че роденият в Ангола Виктор М. е работил по проекти за представителството на Европейската комисия в Киев, но е не имал статут на неин служител.

След разкритията на вестник "Либр Белжик" комисията обясни, че е в течение за случая и заедно с Координационната служба на Европейския съюз за борба със злоупотребите /ОЛАФ/ сътрудничи на белгийските власти. ОЛАФ съобщи от своя страна, че е започнала разследване в края на 2005 г., след като била информирана за предполагаеми злоупотреби при конкурс за сключване на договор за подобряване на снабдяването с енергия в Украйна след затварянето на АЕЦ "Чернобил". По време на процедурата фирма предложила помощ за получаване на договора срещу 4 процента от общата му стойност, възлизаща на 19 милиона евро.

Впоследствие материалите по делото били предадени на белгийското правосъдие. На този етап нито белгийските власти, нито европейските институции отказват да разкрият размера на отклонените средства.

След ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Украйна получи значителни международни помощи, включително от Европейската комисия, под формата на финансиране на договори с местни и чуждестранни фирми. В замяна на бившата съветска република бе поставено условие да се откаже от остарелите си атомни електроцентрали.