Обсъждат промени във визовата политика на САЩ за България
Обсъждат промени във визовата политика на САЩ за България / netinfo
В Камарата на представителите на американския Конгрес бе внесено предложение за разширяване на безвизовия режим, така че в него да бъдат включени страни, които помагат на САЩ в борбата срещу тероризма, съобщи Чешката осведомителна агенция /ЧТК/.

В предложението не са посочени поименно страните, на които ще бъде даден безвизов режим, но според чешката агенция от текста му става ясно, че сред тях може да са Чехия и Словакия.

Преди време президентът Джордж Буш посочи 13 страни в така наречената "пътна карта" за безвизови отношения. Освен новите членове на ЕС, включително България и Румъния, към тях спадат Гърция и Южна Корея. Добре информирани източници смятат, че безвизов режим може да бъде даден на максимум пет нови държави.

Гражданите на новите страни членки на ЕС се нуждаят от визи за да посетят САЩ, докато американците пътуват свободно до тези страни, припомня ЧТК. САЩ имат безвизови отношения с 27 държави в света, сред които са всички стари страни-членки на ЕС, без Гърция. От новите членове на ЕС единствено словенците нямат нужда от визи за пътуване в САЩ.

В Прага американският помощник-министърът по вътрешната сигурност Пол Роузънзуейг ще се срещне с представители на 13-те страни, включително България, включени в т. нар. "пътна карта" за облекчаване на визовия режим. Американският служител ще ги информира за планираните промени във визовата политика.