О Джей Симпсън обжалва затворническата си присъда
О Джей Симпсън обжалва затворническата си присъда / снимка: БГНЕС

Бившата звезда на американския футбол О Джей Симпсън обжалва присъдата, която получи през декември миналата година за въоръжен грабеж и отвличане, предадоха световните агенции. На 5 декември 2008 г. съд в Лас Вегас осъди Симпсън на 33 години затвор, защото на 13 септември 2007 г. заедно с петима сътрудници нахлул в хотел-казино в Лас Вегас и отнел под заплахите на огнестрелни оръжия от двама търговци свои вещи, за които твърдял, че били откраднати.
       
Съдът обаче не повярва на тази версия и осъди Симпсън на над 3 десетилетия затвор. Той ще трябва да прекара зад решетките най-малко 9 години, преди да може да поиска условно освобождаване или промяна на присъдата.
       
В молбата за обжалване на наказанието Симпсън и неговите адвокати са казали, че в хода на делото са били допуснати грешки, а в съдебното жури не са били застъпени културните различия.
       
Съдебното жури беше съставено от 10 бели, един азиатец и един испаноговорящ. Няколко цветнокожи не бяха одобрени за съдебни заседатели и адвокатите на Симпсън протестираха срещу това още по време на делото.
       
През 90-те години Симпсън беше оневинен по дело за убийството на бившата му съпруга и на нейния приятел. Оневинителната присъда породи тогава голяма полемика.