/ iStock/Getty Images
Президентът подписа указ за пренаименуването
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа днес указа за пренаименуване на столицата Астана в Нур-Султан, предаде президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.
Уточнява се, че указът влиза в сила от деня на първото му официално публикуване.

Токаев предложи по-рано тази седмица на съвместно заседание на двете парламентарни камари името на столицата да бъде сменено в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Казахстанският парламент прие поправки в конституцията за пренаименуването на столицата. Депутатите в маслихата, местния представителен орган, на 20 март на извънредна сесия подкрепи инициативата.

Назарбаев бе начело на Казахстан над 30 години, първо като комунистически лидер на страната в последните години на Съветския съюз, а след това като президент на независимата държава, припомня АП.

iStock/Getty Images

През 1997 г. той премести столицата от Алмати, превръщайки провинциалния град, известен със суровите си зими, в пример за модернистична архитектура. Сред забележителностите на новата столица е наблюдателна кула, където посетителите са приканвани да докоснат отпечатък от дланта на Назарбаев.

След предложението за промяната в Алмати и други градове се проведоха малки протести.
БТА