/ БГНЕС
Израел нанесе въздушни удари по обект, използван от екстремисти в Газа, съобщи израелската армия. Това са вторите въздушни удари за два дни, нанесени, след като палестински бойци изпратиха запалителни балони в израелски земеделски земи, а палестински протестиращи хвърляха камъни и експлозиви по войниците на оградата, разделяща Газа от Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Не се съобщава за жертви при нанесените удари. По-рано вчера израелските военни застреляха и раниха трима палестинци, които се бяха събрали на митинг край оградата на границата между Израел и анклава. Това е позната тактика за палестинците в Газа, които протестират срещу 16-годишната блокада, наложена от Израел с помощта на Египет.

Израел твърди, че блокадата е необходима, за да се попречи на управляващата войнствена групировка Хамас да се въоръжи, припомня АП.

Това беше последният от поредицата свързани с насилие протести през изминалата седмица, които повишиха опасността от ескалация за първи път след краткия конфликт през май миналата година между Израел и палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад".

Протестът се състоя в напрегнат момент, точно преди еврейския празник Сукот ("Празник на шатрите" - бел.ред.) следващата седмица. По време на Сукот се очаква голям брой евреи да посетят най-чувствителното свято място в Йерусалим, почитано от евреите като Храмовия хълм, а от мюсюлманите - като Благородното светилище. 
Асен Георгиев/БТА