/ iStock/Getty Images
Норвегия е изпратила специализиран кораб, чиято задача е да инспектира подводен газопровод до Германия. Причина за проверката са опасения за сигурността след предполагаемия саботаж на двете съоръжения "Северен поток-1" и "Северен поток-2", които свързват Русия и Федералната република, сочат източници и данни, цитирани от Ройтерс. 

Норвегия, която вече е най-големият доставчик на природен газ в Европа, през миналата седмица изпрати военни кораби и самолети да охраняват нейните офшорни петролни и газови инсталации.

Скандинавската страна разположи и военни части в района на наземните си инсталации за преработка на природен газ след експлозиите, регистрирани на 26 септември при подводните газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2", припомня Ройтерс.

Изследователският кораб "Хавила събсий" (Havila Subsea), съоръжен с апарати с дистанционно управление за подводни проучвания, е изпратен на 5 октомври, за да инспектира газопровода "Юропайп II" (Europipe II), който свързва норвежкия комплекс за преработка на природен газ "Карстьо" (Kaarstoe) със съоръжение в района на Дорнум в Германия, по информация на експертите на компанията за финансови анализи и данни "Рефинитив" (Refinitiv), които следят движението на кораби.
БТА