/ iStock/Getty Images
За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море - Северен поток 1 и 2 - съобщава германският мрежов оператор. Вчера бе съобщено за газов теч от новия газопровод, който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация. Тази сутрин се съобщава за значително спаднало налягане и в двете тръби на "Северен поток 1", по който от лятото не тече руски газ към Германия, посочва БНР.

"Към момента не знаем причината за падналото налягане", се казва в съобщение на германския мрежов оператор. Проблемът обаче не се отразява на газоснабдяването, успокоиха от министерството на икономиката. Продължава и запълването на газохранилищата.

В нощта срещу понеделник падна налягането по едната от двете тръби на "Северен поток 2", която трябваше да доставя газ от Русия за Германия, от 105 на 7 бара, обявиха от компанията оператор, базирана в Швейцария и увериха, че са информирани всички власти. От швейцарската компания твърдят, че ако има теч, то той не може да е в крайната точка на тръбата - Лубмин в северна Германия. Германските власти разследват причините.

Северен поток 2 трябва да удвои доставките на руски газ от Санкт Петербург през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът беше завършен и напълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна.
БНР