Датски и шведски сеизмолози са регистрирали в понеделник мощни експлозии в районите на течовете
Въоръжените сили на Дания публикуваха видеоклип, на който се вижда как мехурчетата излизат на повърхността на Балтийско море над "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Най-голямото изтичане на газ е причинило смущения на повърхността с диаметър над 1 километър, добавиха те.

море Северен поток
БГНЕС

Датските и шведските власти съобщиха във вторник, че са установили два теча на синьо гориво от газопровода "Северен поток-1", който преминава по дъното на Балтийско море, свързвайки Русия и Германия, предаде Франс прес. 

Кремъл: Течовете по „Северен поток“ 1 и 2 може да са саботаж

Тази информация идва ден след като Дания обяви, че е регистрирано изтичане на газ в Балтийско море, в близост до маршрута на газопровода "Северен поток-2".

"Получихме информация за два теча и от газопровода "Северен поток-1", който също не работи (като "Северен поток-2" - бел. р.), но и в него има природен газ", съобщиха за Франс прес от датското министерство по въпросите на климата, енергетиката и комуналните услуги.

Шведската морска администрация обяви днес, че е издала предупреждение за "два теча от руския газопровод "Северен поток-1", които са установени, малко след като е регистрирано изтичане на газ близо до трасето на "Северен поток-2", информира Ройтерс.
 
"Установихме два теча от "Северен поток-1" - един във водите на шведската изключителна икономическа зона и един във водите на датската изключителна икономическа зона. Течовете са много близо едни до друг", заяви пред Ройтерс говорител на Шведската морска администрация.

"Те са регистрирани североизточно от датския остров Борнхолм. Все още не е ясно какво ги е причинило", каза говорителят.
 

море Северен поток
БГНЕС


Според предупреждението, съществува опасност за движението на корабите поради изтичане на газ. Поради това около местата, където са регистрирани течовете, са установени зони с дължина пет морски мили, забранени за корабоплаване.

Германските власти се опитват да установят какво е причинило внезапен спад на налягането в "Северен поток-2". Говорител на компанията оператор на съоръжението съобщи пред Ройтерс, че причина за спада на налягането може да е "пукнатина".

Германският мрежов оператор съобщи за проблеми и в двата газопровода „Северен поток“


Двата газопровода се управляват от консорциум, зависим от руския енергиен гигант "Газпром". "Северен поток-1" и "Северен поток-2" обаче в момента не функционират на фона на руската военна инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

От своя страна представител на "Газпром" съобщи пред журналисти, че руската енергийна компания във вторник подава за Европа, транзитно през Украйна, природен газ в същия обем като вчера - 42,4 милиона кубични метра.

Датски и шведски сеизмолози са регистрирали в понеделник мощни експлозии в районите на течовете от газопровода "Северен поток". Това съобщи във вторник шведският Национален сеизмологичен център към университета в Успала пред Шведската обществена телевизия.

"Няма съмнение, че това бяха експлозии",  каза пред телевизията сеизмологът от центъра Бьорн Лунд, цитиран от Ройтерс.
БГНЕС