/ /iStock
Иракският бежанец Салван Момика, който миналата година предизвика вълна от възмущение, като оскверни Корана, е задържан в Норвегия и ще бъде депортиран в Швеция "възможно най-скоро", предаде Франс прес, като цитира съдебно решение.

Момика, иракски християнин, който миналата година изгори неколкократно екземпляри на Корана в Швеция, беше арестуван на 28 март от норвежката полиция. Той е заминал за Норвегия в края на март, след като шведското му разрешително за пребиваване било отнето.

Норвегия планира да експулсира въпросното лице в Швеция "възможно най-скоро", в съответствие с Дъблинския регламент за бежанците, показва решението на съда в Осло, видяно от АФП. "Депортирането ще бъде извършено веднага, след като бъдат взети официални и практически мерки", според документа.

Извършеното от Момика оскверняване на Корана предизвика демонстрации и осъждания в много мюсюлмански държави. През юли в Ирак демонстранти два пъти атакуваха шведското посолство в Багдад, като при втория опит подпалиха сградата. Шведското правителство осъди оскверняването на Корана, но подчерта значението на законите за свободата на събранията и изразяването на мнение.

През октомври Шведската агенция по миграцията отне разрешителното за пребиваване на Момика, защото е предоставил невярна информация в молбата си за убежище. Месец по-рано Ирак е поискал екстрадирането му заради оскверняването на свещената книга.

Ден преди заминаването си за Норвегия Салван Момика заяви, че "Швеция се е превърнала в заплаха за мен след решението за експулсирането ми и заплахата за екстрадирането ми", припомня АФП.

 
Асен Георгиев/БТА