Никола Саркози лансира създаването на Средиземноморски съюз
Никола Саркози лансира създаването на Средиземноморски съюз / netinfo
Френският президент Никола Саркози лансира днес в Париж инициативата за създаването на Средиземноморски съюз пред лидерите на над 40 държави. Само един важен гост отказа поканата - либийският лидер Муамар Кадафи. Той сравни проекта за съюза с минно поле, което според него цели отново да постави арабските страни под европейски контрол. Повечето лидери ще присъстват утре и на военния парад на "Шан-з-Елизе" по случай националния празник на Франция.

Срещата за учредяване на Средиземноморския съюз е основното дипломатическо събитие на започналото на 1 юли френско председателство на ЕС. Тя ще се състои следобед в музея Гран Пале, изграден за световното изложение през 1900 г..

Средиземноморския съюз ще обхваща население от 765 милиона души и ще се простира от датските брегове на Гренландия до пясъците на Йордания. Съюзът ще се опира на сътрудничество по конкретни теми като намаляване на замърсяването, използване на слънчевата енергия и гражданската защита.

По покана на Никола Саркози в срещата на върха на страните членки на ЕС и държавите от Средиземноморието ще участва и президентът Георги Първанов. Първанов ще бъде придружаван от съпругата си Зорка Първанова. Държавният глава и съпругата му ще бъдат гости на вечеря,

която френският президент и съпругата му ще дадат в чест на участниците във форума. На следващия ден, 14 юли, президентът Първанов и съпругата

му са поканени да присъстват на отбелязването на националния празник на Франция в Париж.