/ iStock/Getty Images
Нидерландският премиер Марк Рюте обяви отваряне на магазини, фризьорски салони и спортни зали, като отмени отчасти локдауна въпреки рекордния брой нови случаи на COVID-19, предаде Ройтерс.

"Правим голяма стъпка, което означава също, че поемаме голям риск", заяви Рюте на пресконференция.

За пръв път от средата на декември ще могат да работят до 17 часа магазините, които не продават стоки от първа необходимост, фризьорите, салоните за красота и други доставчици на услуги. Те ще подновят работата си при спазване на строги условия.

Рюте каза още, че баровете, ресторантите и културните обекти ще останат затворени поне до 25 януари.

По-рано днес нидерландски ресторанти отвориха врати, а други заявиха, че ще започнат работа от утре въпреки плановете на правителството. Обществената подкрепа за едномесечния локдаун намалява въпреки натоварването, на което са подложени болниците, и рекордния брой новозаразени.

"Поемаме премерен риск, защото се налага. Локдауните са трудни за всички и запазването на всичко затворено също е зле за нашето здраве", заяви здравният министър Ернст Кайперс.

Правителството на Рюте въведе локдауна в средата на декември, по време на вълната от случаи на варианта Делта. Тогава изглеждаше, че нарастването на броя на случаите на Омикрон ще я претовари. Днес здравните власти съобщиха за рекордния брой от над 35 000 заразени за едно денонощие. Случаите продължиха да нарастват въпреки локдауна, но броят на хоспитализираните леко намаля.

От проучване на телевизионното предаване "Сърцето на Нидерландия", публикувано днес, става ясно, че 89 на сто от нидерландците подкрепят отварянето на магазините, а мнозинството от тях подкрепят и отваряне на ресторантите и културните институции. Над 86 на сто от пълнолетните са изцяло ваксинирани, а близо 50 на сто получиха и бустерни дози в рамките на голяма кампания по време на локдауна.
БТА