Министерството на здравеопазването на Турция обяви, че периодът на карантина за пациенти с COVID-19 се намалява от 14 на седем дни, предаде в. "Дейли Сабах".

По този начин Турция се присъединява към увеличаващия се брой страни, променили периода на изолация за болните от коронавирус, отбелязва изданието.

Решението бе взето вчера на фона на огромния ръст на новозаразените в страната, но министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа увери гражданите, че засега няма причина за тревога, тъй като няма увеличение на броя на хоспитализираните пациенти.

Увеличението на случаите се дължи на варианта Омикрон. Вчера в Турция бяха регистрирани 66 476 новозаразени, което е най-големият брой на инфектирани от април 2021 г.

Чехия съкрати от 14 на 5 дни карантината за болни от COVID-19

Съобщено бе за 143 смъртни случая, но при предишните вълни на коронавируса броят на починалите бе по-голям. Въпреки всичко обаче експертите казват, че са необходими повече данни, за да се установи какво точно е влиянието върху хората на варианта Омикрон на коронавируса.

След вчерашното заседание на Турския съвет за борба с разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването Коджа обяви, че лицата с положителен тест за COVID-19 ще остават под карантина вече седем дни. Хората, които са били контактни, ще могат да излязат от карантина на петия ден.

Лицата, които са с поставена бустерна доза ваксина срещу коронавируса или са боледували в последните три месеца, няма да бъдат поставяни под карантина при контакт със заразено лице, посочи Коджа в писмено изявление.

Турция засега се въздържа от въвеждането на нови мерки за борба с разпространението на новия коронавирус въпреки увеличението на случаите. През април миналата година в страната бе въведен национален локдаун, а след това имаше период на постепенно разхлабване на мерките. В момента е задължително носенето на защитни маски, спазването на социална дистанция и съответна хигиена.

Министър Коджа за пореден път изтъкна значението на поставянето на бустерна доза ваксина.

От началото на ваксинационната кампания в Турция през януари м.г. в страната са поставени 134 милиона дози ваксина. Около 83 процента от населението е с две дози ваксина, а над 20 милиона души вече са с поставен бустер.
БТА