/ БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че ще анексира части от Западния бряг, ако победи на парламентарните избори следващата седмица, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Нетаняху каза на пресконференция в Рамат Ган, близо до Тел Авив, че при победа на изборите ще анексира долината на река Йордан и северната част на Мъртво море.

Скандал със съпругата на Натаняху (ВИДЕО)


Долината на река Йордан заема около 30 процента от територията на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 г.

Нетаняху обяви за намеренията си няколко дни преди израелските парламентарни избори, които се очертава да бъдат доста оспорвани.

Нетаняху, който разчита на подкрепата на десния електорат, иска да привлече на своя страна еврейските заселници, които подкрепят анексията на Западния бряг.
Основен опонент на Нетаняху се очаква да бъде бившият военен Бени Ганц, лидер на партията "Синьо и бяло".

Бенямин Нетаняху иска да бъде запомнен като „пазителя на Израел“

Съединените щати, които безрезервно подкрепят Израел след идването на власт на Доналд Тръмп, се очаква да представят плана си за мир в Близкия изток след израелските избори, припомня Франс прес.

"Този план ще бъде историческа и единствена възможност за упражняването на нашия суверенитет върху колониите ни в Юдея, Самария и на други места, ключови за нашата сигурност, историческо наследство и бъдеще", заяви Нетаняху.

Нетаняху обеща да анексира Юдея и Самария (библейското название на Западния бряг) и преди изборите през април, отбелязва Франс прес.
БТА