Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Иран е преминал червена линия, като е изстрелял, според Нетаняху, ракети от Сирия по окупираната от Израел част от Голанските възвишения, предаде Франс прес. Този ракетен обстрел, чийто произход още не е потвърден, бе последван от израелски удари по ирански позиции в Сирия.
 
Нетаняху уточни, че никоя от ракетите не е достигнала Израел.

Размяна на ракетни удари между Израел и ирански сили в Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
"Водим продължителна битка. Целта ни е ясна: няма да допуснем Иран да се установи военно в Сирия", написа Нетаняху в Туитър в първата си публична реакция след десетките израелски въздушни удари тази сутрин по обекти в Сирия.
 
"Ще ударим стократно повече всички, които ни нападат. И ще действаме срещу тези, които се готвят да ни нападнат преди да са го направили. Това сме правили и това ще продължаваме да правим", заяви Нетаняху.

Действията на Тръмп към Иран напомнят за подготовката на войната в Ирак
 
Междувременно САЩ осъдиха "провокативните ракетни атаки" на Иран от сирийска територия и подкрепиха правото на Израел да се защитава, предаде Ройтерс.
 
"Разполагането в Сирия на ракетни системи на иранския режим, насочени срещу Израел, е неприемливо и представлява много опасно развитие за целия Близък изток", обяви Белият дом.
 
В изявлението се посочва, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция "носи пълна отговорност за последиците от безразсъдните си действия".

Израел не иска война с Иран, увери Нетаняху
 
Русия от своя страна призовава Израел и Иран да проявят сдържаност в противопоставянето си и да разрешат конфликта си единствено по дипломатически път. Това каза на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в изявление за "незабавно прекратяване на всички враждебни действия и провокации, за да се избегне нов конфликт" в Близкия изток след израелско-иранската ескалация на сирийска територия.

Гутериш поиска и от Съвета за сигурност да продължи активно да работи по сирийския въпрос за постигане на политическо решение.

Израел заяви, че разполага с неоспорими доказателства за тайна иранска ядрена програма
 
До момента никоя от 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН не е поискала извънредно заседание заради безпрецедентната военна ескалация между Израел и Иран.
 
Постоянният представител на Израел Дани Данон, чиято страна не е член на Съвета за сигурност, съобщи, че е изпратил писма до Съвета и до генералния секретар с искане "да осъдят проявите на агресия на Иран", както и да поискат от Иран "изтегляне на военното му присъствие в Сирия".
 
През изминалата нощ Израел нанесе десетки въздушни удари по обекти в Сирия, представени като ирански позиции. Израел твърди, че е реагирал на ирански ракетен обстрел по частта от Голанските възвишения под негов контрол.
БТА