/ БГНЕС
Министрите на отбраната на държавите от НАТО решиха днес на заседание в Брюксел да бъде обособен изнесен команден център в Неапол, както и от Сицилия да започне използването на разузнавателни дронове. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
 
Столтенберг: Бъдещето на Балканите е в евроатлантическото семейство

В отговор на въпроси той уточни, че се очаква командният център да заработи съвсем скоро, но там вече са изпратени 100 военни от алианса. Безпилотните самолети, разположени в Сицилия, ще бъдат използвани за събиране на данни по южната граница на пакта. По думите на Столтенберг, новите структури в Италия ще помагат за взимането на по-информирани решения. Ще подобрим подготовката си, включително със силите за бързо реагиране, за действия в този регион, поясни генералният секретар.
 
Столтенберг призова държавите от Съвета за сигурност на ООН да подкрепят правителството на националното единство в Либия.
 
Най-доброто оръжие срещу тероризма са местните сили за сигурност, усилията в Афганистан са пример за успех - започвайки от нулата, вече там има 350-хилядна армия, която работи самостоятелно, след като бе обучена от нас, заяви той. Столтенберг отбеляза, че половината военни на НАТО в Афганистан не са от САЩ, както и че досега в операциите на пакта в ислямската държава са участвали стотици хиляди европейски бойци.
 
НАТО ще обсъжда разполагане на четири бойни групи в Източна Европа

Държавите от НАТО са готови да направят повече разходи за отбрана, не за да угодят на САЩ, а защото усещат необходимостта от по-добра сигурност, заяви Столтенберг. Той изрази очакването всички страни от алианса да изпълнят даденото обещание за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 г. По неговите думи Румъния и балтийските държави вече са близо до постигането на целта.
 
Увеличаването на разходите за отбрана са водещ приоритет за НАТО, заяви Столтенберг

Става въпрос за приоритети в бюджета, не е лесно, но е постижимо. Мнозина предпочитат да харчат за образование, пътища, намаляване на данъците - това е въпрос на политически избор. Сигурността трябва да стои дори по-напред. До неотдавна в Европа успявахме да спазваме целта за 2%. Честната подялба на тежестта в НАТО не включва само разходи за въоръжение, но и участие в общи операции на съюзниците, коментира Столтенберг.
БТА