/ Guliver/Getty Images
Министрите на отбраната в НАТО днес ще обсъждат разполагането в Източна Европа на четири бойни групи на Алианса. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг преди срещата на министрите в Брюксел.

„Днес ще направим обзор на свършената работа в източните части на Северноатлантическия алианс. Ние разполагаме четири многонационални групи в Естония, Латвия, Литва и Полша, за да изпратим ясен сигнал за решимост и готовност НАТО да защитава своите членове“, заяви той.

Увеличаването на разходите за отбрана са водещ приоритет за НАТО, заяви Столтенберг

По време на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. беше взето решение за укрепване на източния фланг чрез разполагане на батальони в Литва, Латвия, Естония и Полша. Те се състоят от сили на Великобритания, Германия, Канада и САЩ.

Столтенберг: Все по-често кораби на НАТО ще влизат в Черно море

По време на своето изказване Столтенберг съобщи също, че Алиансът е регистрирал до 500 кибератаки месечно срещу своя инфраструктура през изминалата година. „Киберотбраната остава ключов приоритет на НАТО. През изминалата година НАТО се сблъска със средно 500 киберинцидента в месец, които са изисквали намесата на наши експерти, което представлява ръст с 60% в сравнение с 2015 г.“, посочи той.
БГНЕС