/ iStock/Getty Images

НАТО и ЕС се стремят да засилят сътрудничеството си след руската инвазия в Украйна, която наруши европейския ред на сигурност, се казва в съвместна декларация, с която АФП се запозна.

Двете базирани в Брюксел организации се стремят да подобрят координацията от години, въпреки опасенията в някои среди, че усилията за засилване на ролята на ЕС в отбраната могат да подкопаят ръководения от САЩ алианс.

Нахлуването в Украйна предизвика призиви за по-добро използване на комбинираното влияние на икономическите мускули на Европа и военната мощ на САЩ за по-добра защита на един милиард граждани, живеещи в държавите-членки.

"Това е ключов момент за евроатлантическата сигурност и стабилност, който повече от всякога демонстрира значението на трансатлантическата връзка и призовава за по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО", се казва в изявлението, което ще бъде публикувано от висши служители на НАТО и ЕС във вторник.

"Тъй като заплахите за сигурността и предизвикателствата, с които се сблъскваме, се развиват по обхват и мащаб, ние ще издигнем партньорството си на следващо ниво."

В декларацията се посочва, че важни области за задълбочаване на сътрудничеството са справянето с "нарастващата геостратегическа конкуренция", защитата на критичната инфраструктура и справянето със заплахите от нововъзникващите технологии и в космоса.

Двадесет и една от 27-те държави-членки на Европейския съюз вече са в НАТО, а Швеция и Финландия в момента настояват да се присъединят.

В изявлението се казва, че органите "играят допълваща се, съгласувана и взаимно подсилваща се роля в подкрепа на международния мир" и обещават да "мобилизират допълнително" своята политическа, икономическа и военна сила.

То ще бъде подписано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Водените от Франция усилия за засилване на ролята на ЕС в областта на отбраната предизвикаха безпокойство сред източноевропейските държави, които смятат Вашингтон за основна опора на своята сигурност.

След инвазията на Москва през февруари Вашингтон увеличи броя на военнослужещите си в Европа до над 100 000 души в най-мащабната от края на Студената война реорганизация на отбраната си.

В съвместната декларация - първата от 2018 г. насам, ясно се посочва, че алиансът "остава основата на колективната отбрана" за своите членове и за по-широката евроатлантическа зона.

Но в нея се казва също, че "признаваме стойността на една по-силна и по-способна европейска отбрана, която допринася положително за глобалната и трансатлантическата сигурност и допълва и е оперативно съвместима с НАТО".

САЩ отдавна притискат европейските си съюзници да харчат повече за своите армии, да се справят с киберзаплахите и да укрепват инфраструктурата на континента, която е необходима за бързото прехвърляне на сили.

Вашингтон също така притиска Европа да заеме по-твърда позиция по отношение на възприеманата заплаха от нарастващата мощ на Китай.

"Нарастващата напористост и политика на Китай представляват предизвикателства, на които трябва да отговорим", се казва в съвместната декларация.
 
БГНЕС